Auxilium Financierings-APK

Auxilium Financierings-APK

Lagere tarifering en/of vermindering van zekerheden: vergelijken loont!
Pagina afdrukken
De verwachting is dat de rente de komende periode verder gaat stijgen. Hét moment om als accountant met de ondernemer in gesprek te gaan. Zit u al met elkaar aan tafel voor het bespreken van de jaarrekening, of spreekt u uw klant tussentijds; informeer naar de financiering en adviseer deze een APK beurt te geven.
 

Renteherzieningen

Het is belangrijk kritisch naar de rentepercentages te kijken en goed in de gaten te houden wanneer de rentevast periode vervalt. In de meeste gevallen krijgt u (al dan niet geautomatiseerd) kort voor het verstrijken van uw rentevast periode een voorstel  van uw financier over de nieuwe rente die wordt aangeboden. Het is goed om dan uw huiswerk al gedaan te hebben om het aanbod van uw huisbankier te kunnen vergelijken met de actuele marktrentes en eventueel een (indicatief) aanbod van een andere geldverstrekker. 
 

Het moment van betere voorwaarden

Het is aan te raden om dit te combineren met het opnieuw beoordelen van de zekerheden, voorwaarden en de structuur van de financiering. Welke BV’s hebben destijds meegetekend voor de financiering? Welke zekerheden zijn afgegeven? Vaak wordt door de financier extra zekerheid gevraagd bij aanvang van de financiering en is het goed om tussentijds te evalueren met de bank of deze extra zekerheden nog nodig zijn nu de samenwerking langer loopt (denk o.a. aan afgegeven borgtochten van de ondernemers). Als u niets doet, accepteert u meestal het voorstel van de financier, terwijl dit juist de gelegenheid is om alles opnieuw te bezien en betere voorwaarden te krijgen.
 

Vermindering zekerheden

Wanneer in het verleden een financiering is afgesloten, is de kans groot dat u hiervoor één of meer zekerheden heeft moeten verstrekken. Dit kan gaan om bijvoorbeeld het recht van hypotheek op uw bedrijfspand of woning, verpanding van uw voorraden, debiteuren en bedrijfsmiddelen of een persoonlijke borgstelling waarmee u privé aansprakelijk bent voor (een deel) van de financiering.

Gedurende de looptijd van de financiering kunnen er allerlei zaken veranderen. Er is vaak een gedeelte van de lening afgelost en daarnaast kan de algehele performance van het bedrijf verbeterd zijn. Hierdoor loopt een financier minder risico en kunt u vragen om volledige vrijgave of vermindering van de zekerheden. In de praktijk zien we dat vaak de oorspronkelijke zekerheden gehandhaafd blijven, omdat het niet bespreekbaar wordt gemaakt. Voor ondernemers is dit vooral een gevoelskwestie, maar het vergroot in sommige gevallen ook de financieringsmogelijkheden bij derden of bescherming van het privé vermogen. Het proberen waard!
 

Wij kunnen u helpen

Auxilium kan deze Financierings APK voor uw klant verzorgen. Wij helpen u graag door uit te zoeken of de aangeboden tarieven marktconform zijn en welke mogelijkheden er zijn om tot betere voorwaarden te komen. In veel gevallen is verbetering mogelijk, of bij de huidige geldverstrekker(s) of door te herfinancieren bij een andere partij.

Wat hebben wij nodig?

  • De laatste 3 (geconsolideerde) jaarrekeningen van de BV’s die hebben meegetekend voor de financiering
  • Een kopie van de offerte en/of akten van de huidige financier(s) waarmee afspraken zijn gemaakt en voor getekend is

De investering?

De Financierings-APK kost u eenmalig € 250 excl. btw.  

Wat krijgt u?

Een APK rapport van de financiering van uw klant wat u samen kunt bespreken. In het rapport wordt de bestaande financiering beoordeeld qua tarief, zekerheden en voorwaarden. De mogelijkheden tot verbetering worden genoemd en u kunt samen bespreken welke u wilt realiseren.  
Bekijk alle blogs

Meer weten?

Marco Kastelein

Auxilium Financierings-APK

bedrijfsadviseur

m.kastelein@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
  • financieren
  • bedrijfsovername
  • bijzonder beheer

Gerrit van ‘t Veen

Auxilium Financierings-APK

financieringsadviseur

g.veen@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
  • financieren

Igo Galama MBA

Auxilium Financierings-APK

financieringsadviseur

i.galama@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
  • financieren
  • bijzonder beheer
  • lease
  • vastgoed
23-06-2021