Dag Euro. Hallo Libra.

Dag Euro. Hallo Libra.

Centrale banken en overheden of Facebook......
Pagina afdrukken
Het onderstaande bericht kregen wij toegestuurd door Rolf van der Hagen (technologie enthousiasteling met interesse in Bitcoin en Blockchain en gastdocent van Auxilium). Een interessant artikel dat wij graag met u delen. 

15 juli publiceerde Facebook de whitepaper van de eigen cryptomunt Libra. De livedatum staat gepland voor het eerste half jaar van 2020. Gebruikers kunnen de Libra, in eerste instantie, gebruiken in Whatsapp, Instagram en op Facebook. Verwachting is dat andere platformen snel aansluiten.
 
De Libra is een zogeheten Stable Coin, dat wil zeggen dat de waarde rond de 1 dollar blijft. Facebook is initiatiefnemer. Facebook vormt een consortium met grote bedrijven zoals Paypal, Uber, Booking, Mastercard, Visa en Spotify. Iedere partij betaalt 10 miljoen dollar om onderdeel te zijn van het consortium.
 
Is dit een goede of slechte ontwikkeling? Wanneer privacy rondom je financiën belangrijk voor je is, dan is dit een slechte ontwikkeling. Alle betrokken partijen krijgen inzicht in jouw uitgaven. Wil je betaalgemak, gamification (toepassen van gamedenken en gametechnieken in niet-game omgevingen) en vind je privacy niet belangrijk, dan is het een zeer interessante ontwikkeling.
 
Maar er speelt meer. Overheden en (centrale) banken zijn bang voor de Libra en proberen de lancering te voorkomen. Waarom? Omdat de Libra een rechtstreekse bedreiging is voor de Dollar en de Euro. Op dit moment hebben de (centrale) banken en overheden de macht. Wanneer het consortium van Facebook niet alleen jouw data heeft, maar ook de macht over jouw geld, dan staan de (centrale) banken en overheden buitenspel.
 
Facebook weet namelijk als geen ander hoe zij dit moeten aanpakken. Fun, gemak, gamification. De gebruiker moet verslaafd raken. Facebook heeft een mega klantenbestand, geschat op 2,5 miljard gebruikers wereldwijd. Als deze mensen de Libra gaan gebruiken i.p.v. de Euro of Dollar dan zijn de gevolgen gigantisch voor de gevestigde orde. De macht en het monopolie op geldcreatie verschuift van (centrale) banken en overheden naar commerciële partijen.
 
Het zou zomaar eens kunnen zijn dat we over 10, 15 jaar bijna niet meer betalen met de Euro of Dollar, maar met de Libra. Dat is een toekomst waar de gevestigde orde liever niet aan denkt. Grote Tech partijen komen voor het geld en de macht van de banken. Het bestaande imperium en het monopolie op geldcreatie brokkelt in rap tempo af….

Bent u net als Rolf enthousiast over dit soort nieuwe ontwikkelingen of gewoon nieuwsgierig? Rolf verzorgt op 13 november een cursus over dit onderwerp. Meer weten? Klik hier.  

Meer weten?

Marc Weerdenburg

Dag Euro. Hallo Libra.

bedrijfsadviseur

marc.weerdenburg@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
  • bedrijfsfinanciering
  • strategisch management
  • verander management

Marco Kastelein

Dag Euro. Hallo Libra.

bedrijfsadviseur

kastelein@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
  • financieren