Het inkomen van een ondernemer in coronatijd

Het inkomen van een ondernemer in coronatijd

De ondernemer en zijn adviseur hebben soms een heel ander beeld dan de financier.
Pagina afdrukken
De vraag naar woonhuizen blijft onverminderd hoog en dus zijn er ook veel ondernemers die op zoek zijn naar een nieuwe woning. Als accountant kunt u een belangrijke rol spelen in het proces en het verwachtingenmanagement bij het verkrijgen van een hypotheek. Juist bij ondernemers is het vaststellen van het inkomen maatwerk en hierdoor blijkt uit de praktijk, voer voor discussie! U als de accountant van uw klant kan hem of haar hierbij begeleiden en ondersteunen. Bij de Auxilium Financieringsdesk zien we steeds vaker discussie over de hoogte van het inkomen van de ondernemer; de ondernemer en zijn adviseur hebben soms een heel ander beeld dan de financier. Juist om deze reden hebben wij samenwerking gezocht met Patrick Verdoold. Patrick is werkzaam in deze branche en stelt inkomensverklaringen op voor derden, kortom hij weet als geen ander hoe dit momenteel werkt en hij kan ons ook het proces uitleggen.  
 

Het ondernemersinkomen en corona 

Bij het bepalen van ondernemersinkomen moeten ondernemers aangeven of zij financieel zijn getroffen door de coronacrisis. In de situatie dat zij aangegeven niet te zijn getroffen, verandert er eigenlijk niet zo veel. Bijna alle financieringspartijen hebben hun voorwaarden niet aangepast met betrekking tot de berekening van de hoogte van het inkomen. Uiteraard kijkt een analist die de inkomensverklaring uitrekent naar de ontwikkeling van het resultaat. In de situatie dat de winst in 2020 bijvoorbeeld 25% lager is, kan het zijn dat de ondernemer de vraag over corona toch niet helemaal begrepen heeft.
 
In de situatie dat er wordt aangegeven dat de onderneming wel last heeft van corona, vindt er een nadere analyse plaats van de financiële resultaten in 2020. In welke mate zijn de resultaten hersteld na de eerste lockdown. Dit geeft een indicatie in hoeverre de ondernemer terug kan komen op het 'oude' niveau. Daarnaast is een gezonde balans belangrijk. Je hebt niets aan een inkomen als de onderneming vanwege een zwakke balans misschien na deze lockdown niet meer bestaat.
 
Meer weten over het vaststellen van het inkomen van een ondernemer en welke rol u als accountant kan spelen? Schrijf je dan nu in voor het webinar Inkomensverklaringen op 24 maart 2021. In dit webinar, gegeven door Patrick Verdoold, wordt niet alleen uitgelegd hoe het inkomen berekend wordt, maar er wordt ook uitgebreid stilgestaan hoe bedrijven worden beoordeeld die zijn getroffen door de coronacrisis. Na het volgen van dit webinar weet u als accountant hoe het inkomen van uw ondernemers wordt vastgesteld, hebt u geoefend met praktijkvoorbeelden en weet u ook hoe u uw ondernemer kunt helpen in proces.

Meer weten?

Marco Kastelein

Het inkomen van een ondernemer in coronatijd

bedrijfsadviseur

m.kastelein@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
  • financieren
  • bijzonder beheer
  • bedrijfsovername

Gerrit van ‘t Veen

Het inkomen van een ondernemer in coronatijd

financieringsadviseur

g.veen@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
  • financieren
04-03-2021