Hoe crowdfinanciering het draagvlak vergroot voor duurzame projecten

Hoe crowdfinanciering het draagvlak vergroot voor duurzame projecten

Praktijkcasus
Pagina afdrukken

Samen weten we meer en kunnen we meer!

Gerrit van 't Veen: "Duurzaamheid is een breed begrip en organisaties geven er hun eigen invulling aan. Hetzelfde geldt voor de termen duurzame samenleving en economie. In deze casus financierde samenwerkingspartner Oneplanetcrowd  een multifunctioneel tankstation. Deze partner gelooft dat de transitie naar een duurzame economie versneld kan worden door ondernemers, dus financieren zij zowel honderd procent duurzame bedrijven als ondernemingen die zich inzetten om een transitie naar een duurzame(re) bedrijfsvoering te maken".
 

De casus

Electro4cars bv is zo'n ondernemer. Het bedrijf heeft in Tilburg een nieuw multifunctioneel tankstation gebouwd. Het is een energiehub geworden waar het accent ligt op het aanbod van milieuvriendelijke brandstoffen zoals groengas en uitgebreide oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s. Bij de oplevering van het tankstation zijn ook voorbereidingen getroffen om in de toekomst waterstof te kunnen leveren.  Voor de financiering werd voor crowdfunding gekozen. Iedereen kon een lening verstrekken aan het tankstation, maar inwoners van Tilburg kregen voorrang. De belegger krijgt ook korting bij de carwash en in de shop. Voor de eigenaar van Electro4cars bv, Jan Kees van Putten, is crowdfunding een nieuw fenomeen.  "Je krijgt hoe dan ook een rente die je bij de bank al lange tijd niet meer krijgt." Bovendien is het een manier om klanten te binden, vervolgt hij. "We zijn natuurlijk wel nieuw en veel automobilisten hebben al hun vaste tankadres."

Het tankstation verkoopt weliswaar ook fossiele brandstof, maar wilde het aanbod uitbreiden met een breed assortiment aan bio-brandstoffen. Daarmee wil Electro4cars een bijdrage leveren aan de energietransitie. Daarnaast is het een duurzame plek geworden waar mensen kunnen werken terwijl bijvoorbeeld hun auto oplaadt. Het complex werd met duurzame materialen gebouwd en is energieneutraal opgeleverd.
 

De oplossing

Oneplanetcrowd gelooft dat deze brede aanpak meer impact heeft dan de financiering van alleen nieuwe, geheel duurzame initiatieven. Electro4cars is succesvol gefund voor een bedrag van € 500.000 met 202 funders. Rente: 6% met een looptijd van 5 jaar.
 

Oneplanetcrowd?

Oneplanetcrowd staat sinds 2012 voor investeren met aantrekkelijk financieel rendement én positieve impact op mens en milieu. Oneplanetcrowd verbindt innovatieve ondernemers aan toekomstgerichte investeerders om samen de transitie naar een duurzame economie te versnellen. Oneplanetcrowd is een initiatief van onder andere Start Green Capital die onder andere twee provinciale energiefondsen (Energiefonds Overijssel en PDENH) beheert. Via Oneplanetcrowd worden gevestigde ondernemingen en projecten gefinancierd die bijdragen aan één of meerdere Sustainable Development Goals (SDG) waarbij de focus ligt op Energie, Zorg en MKB-bedrijven. Per ondernemer worden aan SDG's gekoppelde indicatoren geselecteerd waarmee de materiële impact van de onderneming kan worden uitgedrukt. Oneplanetcrowd verstrekt alleen financieringen aan ondernemingen die positief bijdragen aan minimaal één van de SDG's.
 

Vragen?

Adviseert u gevestigde ondernemingen met een duurzame of sociale maatschappelijke focus waarvoor crowdfunding een interessante financieringsvorm is? Heeft u vragen of wilt u weten waar wij u bij kunnen helpen? Bekijk hier de routekaart van de Financieringsdesk. Onze stappen in advies zijn transparant en een korte helpdeskvraag is voor Auxilium leden altijd gratis. U weet waar u aan toe bent! 

Bekijk hier de eerder verschenen praktijkcasussen van de Financieringsdesk 

Meer weten?

Marco Kastelein

Hoe crowdfinanciering het draagvlak vergroot voor duurzame projecten

bedrijfsadviseur

m.kastelein@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
  • financieren
  • bijzonder beheer
  • bedrijfsovername

Gerrit van ‘t Veen

Hoe crowdfinanciering het draagvlak vergroot voor duurzame projecten

financieringsadviseur

g.veen@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
  • financieren