ODV: oprenting en berekening uitkering 2020

ODV: oprenting en berekening uitkering 2020

Let op: de ODV-uitkeringen veranderen jaarlijks op basis van de oprenting.
Pagina afdrukken
De oudedagsverplichting (ODV) moet jaarlijks worden verhoogd of verlaagd (!) met het in de wet vermelde percentage. De rente is niet gebaseerd op het gemiddelde U-rendement van het betreffende kalenderjaar, maar op het rendement van het vóórgaande jaar.
 
Voor 2020 is het percentage negatief, namelijk -0,107% (2017 = 0,059%, 2018 = 0,060%, 2019 = 0,269%).
 

Uitstelfase

Is de ODV nog in de uitstelfase, dat is er keuze uit oprenting per omzettingsverjaardag (de dag waarop het pensioen is omgezet in een ODV) en oprenting per einde boekjaar (veelal einde kalenderjaar). Een eenmaal gekozen oprentingsmethode moet ook in de volgende uitsteljaren worden gevolgd.
 
Jaarrekening 2019
Indien de ODV in de uitstelfase is en er wordt opgerent per einde boekjaar, dan is de oprenting over 2019 (positief!) 0,269%. De negatieve rente (en dus de vrijval van een stukje verplichting) heeft pas effect over het jaar 2020.
 

Uitkeringsfase

Is de ODV in de uitkeringsfase, dan mag uitsluitend worden opgerent per uitkeringsverjaardag (de dag waarop de uitkeringen zijn ingegaan).
 
Let op: de ODV-uitkeringen veranderen jaarlijks op basis van de oprenting. De negatieve oprenting over 2020 betekent dat lopende ODV-uitkeringen in 2020 wellicht worden verlaagd.
 

Algemeen

Is gekozen voor oprenting per omzettingsverjaardag of moet worden opgerent per uitkeringsverjaardag, dan bestrijkt de oprenting een periode die in twee kalenderjaren ligt. Er wordt dan eerst een gewogen gemiddelde rente berekend. In deze gevallen verschijnt in de jaarrekening een transitorische post betreffende de aan het boekjaar toe te rekenen rente.
 

Modellenbibliotheek (voor Auxilium leden)

Het Excel-bestand in onze modellenbibliotheek is aangepast. U kunt daarmee de diverse berekeningen maken. Op het laatste werkblad is een toelichting per werkblad gemaakt. Let op dat u het juiste werkblad gebruikt. U vindt het Excel-bestand bij 1. Accountancy sub 47 Toelichting pensioen stamrecht lijfrente ODV: 2020 ODV oprenten en uitkeren, januari 2020.

Meer weten?

Mariëtte Elling FFP

ODV: oprenting en berekening uitkering 2020

financieel planner

elling@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
  • financiële planning
  • oudedagsvoorzieningen
  • pensioen in eigen beheer
08-01-2020