Scheiden-checklist van de fiscus

Scheiden-checklist van de fiscus

De fiscus biedt een scheiden-checklist aan, waarmee op een rij kan worden gezet wat u aan belastingen en toeslagen moet regelen als u gaat scheiden.
Pagina afdrukken
Bij een scheiding moet er veel en snel geregeld worden. Om daarbij geen dingen over het hoofd te zien heeft de Belastingdienst een persoonlijke checklist voor een scheiding opgesteld. Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt namelijk dat slechts drie op de tien stellen vooraf financiële afspraken op papier hebben gezet. De fiscus biedt daarom een scheiden-checklist aan, waarmee op een rij kan worden gezet wat u aan belastingen en toeslagen moet regelen als u gaat scheiden. U vult uw gegevens digitaal in en u weet welke zaken u moet regelen. 

De fiscus geeft het voorbeeld van een paar dat ieder voor de helft eigenaar is van een eigen woning. Betaalt iemand de hypotheekrente voor de ex-partner, dan kan de rente aftrekbaar zijn als alimentatie wanneer er sprake is van een onderhoudsverplichting. ‘Dit kan je vastleggen naast de afspraken over onder andere partneralimentatie en verdeling van oudedagsvoorzieningen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan afspraken over hoe jullie omgaan met te betalen of terug te ontvangen bedragen aan belasting en toeslagen over de periode dat je nog samen was.’ Tijdig de nieuwe financiële situatie doorgeven in de voorlopige aanslag en toeslagen voorkomt verrassingen. Zo zoekt een kwart van de scheidende stellen niet uit of ze recht hebben op toeslagen. ‘Dat is zonde, want uit de peiling blijkt dat mensen na de scheiding vaker toeslagen ontvangen dan voor de scheiding (45% versus 37%).’

Een andere tip is om nog zoveel mogelijk in overleg aangifte inkomstenbelasting te doen, al dan niet als fiscaal partner. ‘Hiermee kunnen namelijk veel fouten voorkomen worden. Zo moet je bijvoorbeeld de inkomensgegevens van je ex-partner invullen in de aangifte. Dat wordt vaak vergeten.’ Wie nog het hele jaar als fiscaal partners aangifte doet, kan gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten nog een laatste keer gunstig verdelen.

(bron AccountancyVanmorgen)
 

Scheiden als ondernemer

Een echtscheiding is vaak een ingewikkeld en emotioneel traject, waarbij vele aspecten een rol spelen. De expertise van verschillende specialisten is hierbij over het algemeen noodzakelijk. Is een van beiden ondernemer, dan komen daar nog de aspecten rondom de onderneming bij. Vragen over de eigen woning, fiscaal partnerschap, verdeling privé en gemeenschappelijk vermogen, de gevolgen voor de onderneming etc. Hoe fijn zou het zijn al de benodigde specialisten bijeen te hebben? Eén loket waar u met al uw vragen terecht kunt. Precies dát is wat het echtscheidingsteam van Auxilium u kan bieden. Mensen die de scheiding van begin tot einde kunnen begeleiden en u bij kunnen staan in de juridische procedure. Deze specialisten denken met u mee en waar nodig schakelen zij collega's in. Zij praten elkaar bij zodat u niet steeds uw verhaal hoeft te doen. U wordt van A tot Z ondersteund of volledig ontzorgd.  Meer weten?

Meer weten?

Mariëtte Elling FFP RFEA

Scheiden-checklist van de fiscus

financieel planner

m.elling@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
  • financiële planning
  • oudedagsvoorzieningen
  • pensioen in eigen beheer
  • echtscheiding

mr. Maartje Mathijsen-Molenkamp

Scheiden-checklist van de fiscus

estate planner | advocaat

m.mathijsen@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
  • erfbelasting schenkingen
  • anbi regime
  • echtscheiding
  • familie- en erfrecht
  • complexe nalatenschappen
  • huwelijksvermogensrecht
15-09-2021