Vernieuwde Leidraad Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners

Vernieuwde Leidraad Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners

Nieuw is onder meer dat er drie differentiatieniveaus zijn: fiscaliteit, juistheid en volledigheid.
12 oktober 2021 16.00 -17..00 uur: Schrijf in voor het gratis webinar voor fiscaal dienstverleners die interesse hebben in horizontaal toezicht.
Pagina afdrukken
De Belastingdienst heeft 10 september jl. de vernieuwde Leidraad Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners gepubliceerd. Die vervangt per direct de versie van november 2016. Bij het vormgeven van de wijzigingen is nadrukkelijk samengewerkt met de koepel-, branche en beroepsorganisaties van fiscaal dienstverleners. Er worden onder meer drie niveaus geïntroduceerd. ''We hebben goed geluisterd naar de wensen van fiscale dienstverlenersorganisaties om onze processen te verbeteren,'' zegt Jon Hornstra, voorzitter werkgroep implementatie HT FD. Horizontaal toezicht via de fiscaal dienstverlener richt zich op het MKB en op middelgrote organisaties die niet in aanmerking komen voor een individueel horizontaal toezicht convenant. Vernieuwing was volgens de fiscus nodig om aansluiting te houden met de opgedane praktijkervaringen en de ontvangen reacties van gebruikers binnen en buiten de Belastingdienst. Nieuw is onder meer dat er drie differentiatieniveaus zijn: fiscaliteit, juistheid en volledigheid.

In de leidraad staat beschreven hoe de Belastingdienst met fiscaal dienstverleners binnen horizontaal toezicht via de fiscaal dienstverleners samenwerkt. Daarmee zorgen zij voor een herkenbare en eenduidige aanpak, zowel intern als extern. Dit is van groot belang voor het succes van horizontaal toezicht. Daarom is de werkwijze die in de Leidraad Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners wordt beschreven, niet vrijblijvend. Afwijken kan alleen in overleg met de verantwoordelijke directie.

Lees hier de vernieuwde leidraad horizontaal toezicht.   
 


Webinar voor fiscaal dienstverleners die interesse hebben in horizontaal toezicht

De Belastingdienst organiseert een gratis webinar voor fiscaal dienstverleners die interesse hebben in horizontaal toezicht. Bent u aangesloten bij SRA, NOAB, RB, Extendum, KAN* of Novak dan kunt u met hen overleggen of u in aanmerking kan komen voor een fiscaal dienstverleners convenant.  Schrijf u nu in voor het gratis webinar (klik op de afbeelding) en ontdek de mogelijkheid en de meerwaarde van horizontaal toezicht voor u en uw klanten. * Auxilium Adviesgroep maakt deel uit van het Kwaliteitscentrum Accountancy Nederland (KAN). Kan faciliteert voor de aangesloten kantoren het kunnen aangaan van een Horizontaal Toezicht convenant met de Belastingdienst. Hiertoe heeft KAN met de fiscus een koepelconvenant afgesloten, waar KANtoren bij kunnen aanhaken. Meer weten? Stuur een mail aan info@kanbv.com  

Meer weten?

Ed Suiker RA

Vernieuwde Leidraad Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners

accountant

e.suiker@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
  • accountancy-dienstverlening mkb
  • ondernemerschap
  • externe verslaggeving