De collegiale toetsing

De collegiale toetsing

Een goed functionerend kwaliteitssysteem werpt vruchten af!

Pagina afdrukken

De collegiale toetsing

Accountantskantoren worden in beginsel één keer per zes jaar getoetst, tenzij er sprake is van een thematisch of incidenten onderzoek. De collegiale toetsing uitgevoerd door NBA (SRA) of door de AFM (bij een kantoor met een vergunning) is naast een vaktechnische aangelegenheid ook een moment dat door veel accountants emotioneel wordt beleefd. Dat is niet zo vreemd, een accountant krijgt een collega accountant op bezoek die een oordeel vormt over de kwaliteit van het kantoor. Een goede voorbereiding is altijd het halve werk en zorgt er ook voor dat u met een goed gevoel aan de toetsing begint. Auxilium heeft een drietal hulpmiddelen die bijdragen aan een succesvolle toetsing.
 

Auxilium Toetsing Optimalisatie Plan (TOP) 

Het Toetsing Optimalisatie Plan van Auxilium bestaat uit drie componenten:
 • Het volgen van de cursus Update collegiale toetsing. Aan de hand van de laatst bekende toetsingsdocumenten en uw meegebrachte dossier lopen we uitgebreid alle fasen van het toetsingsproces met u door. De cursus Update collegiale toetsing is de eerste chronologische stap van TOP, na afloop van deze cursus maken we meteen de concrete afspraak voor de pré toets, indien u het hele TOP-traject wilt volgen.  
 • Een pré-toets, een adviseur van Auxilium bekijkt samen met u de vragenlijst, een aantal dossiers worden gereviewd en de bevindingen worden vastgelegd. Hierna worden deze met u besproken en komen we tot een lijst van aanbevelingen. 
 • Daarnaast kunnen wij aanwezig zijn bij het slotgesprek op de dag van de toetsing (investering slotgesprek circa 1 dagdeel à  4 uur).

Met het Toetsing Optimalisatie Plan weet u zich gesterkt door de kennis van onze adviseurs, bent u goed voorbereid en voelt u zich zelfverzekerd op het moment van toetsing. De kans dat u een verbeterplan moet opstellen of afgetoetst wordt is hierdoor vele malen kleiner.
 

De procedure rondom de toetsing

 • Ieder jaar vraagt de NBA alle accountantsorganisaties om de monitoringvragenlijst in te vullen.
 • Aan de hand van de uitkomsten worden de kosten van de toetsing bepaald alsmede de selectie van de te toetsen kantoren.
 • Als een accountantskantoor is geselecteerd, dan wordt het kantoor hierover schriftelijk door de Raad voor Toezicht geïnformeerd.
 • Het betreffende kantoor moet vervolgens de oriënterende vragenlijst invullen. Deze vragenlijst is een belangrijk onderdeel van de toetsing en dient dus erg zorgvuldig ingevuld te worden. 
   

De toetsing

De toetsing wordt in beginsel door twee toetsers uitgevoerd, tenzij op het kantoor maar één accountant werkzaam is, de omzet lager is dan € 450.000 en er geen assurance opdrachten worden uitgevoerd; dan komt er maar één toetser. De toetsing duurt meestal één dag, waarbij de toetsers op het einde van de dag met het kantoor de uitkomst bespreken, waarbij er voldoende gelegenheid bestaat hierop inhoudelijk te reageren. Hierna wordt het toetsingsverslag naar de Raad voor Toezicht verstuurd, die uiteindelijk het eindoordeel geeft.

Het eindoordeel van de Raad voor Toezicht is door de nieuwe  Verordening Kwaliteitstoetsing gewijzigd. Naast de bekende ‘voldoende’ en het oordeel waarbij door middel van een verbeterplan de noodzakelijke verbeteringen moeten worden doorgevoerd (vaak wordt dit gevolgd door een hertoetsing na 1 jaar), kan de Raad ook direct een oordeel ‘voldoet niet aan de te stellen eisen’ geven. In dit laatste geval volgt vaak een procedure naar de Accountantskamer.

Voortgezette toetsing

Wanneer de toetser tekortkomingen signaleert die relatief eenvoudig en binnen 3 maanden kunnen worden hersteld, kan hij zijn advies voor het eindoordeel nog even aanhouden. De getoetste kan dan in deze periode de tekortkomingen herstellen, waarna de toetsing wordt voortgezet en afgerond door de toetser en een advies voor het eindoordeel wordt gegeven. Het initiatief voor de voortgezette toetsing ligt bij de toetser die eerst in overleg treedt met één van de vaktechnische adviseurs van de Raad.
 

Benieuwd hoe andere kantoren de toetsing en de ondersteuning ervaren van Auxilium?

Lees hier het verhaal van Sander Kok van Aucta MKB-adviseurs & accountants. 
 

Aan de slag?

Ter voorbereiding op de toetsing bieden wij u het artikel 'NBA-toetsing in tien stappen' van John Weerdenburg aan. In dit artikel worden tien stappen in het toetsingsproces besproken. Bij het volgen van deze stappen optimaliseert u de kans op een voldoende.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie.

Meer weten?

John Weerdenburg AA

De collegiale toetsing

accountant

j.weerdenburg@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
 • toetsing
 • ondernemerschap

Marcel van Dijk RA

De collegiale toetsing

accountant

m.dijk@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
 • toetsing
 • waarderingen
 • accountancy-dienstverlening mkb

Wilco Schut AA

De collegiale toetsing

accountant

w.schut@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
 • toetsing
 • accountancy-dienstverlening mkb
 • ondernemerschap

Ed Suiker RA

De collegiale toetsing

accountant

e.suiker@auxiliumadviesgroep.nl 033 433 72 17
 • externe verslaggeving
 • accountancy-dienstverlening mkb
 • ondernemerschap

De bij Auxilium Adviesgroep aangesloten kantoren, die voornamelijk werkzaam zijn in het MKB, realiseren zich goed dat zij met de adequate ondersteuning van Auxilium een goed functionerend kwaliteitssysteem kunnen realiseren en bijhouden.